Gort Scott’s designs for a roof extension above the Grade-II listed Covent Garden tube station have been approved by Westminster councillors. The plans involve adding another storey to the office building above the station entrance and ticket hall, creating an additional 3000 sq ft of office space, as well as the renovation of the existing offices. 

Designs by Gort Scott Architects

Award winning structural and civil engineers, Elliot Wood, worked with Gort Scott to analyse the impact of the additional floor on the existing structure and Leslie Green’s 1904 station building.  

Faience panel cladding was selected as the material for the roof extension, to fit in with the station and a number of the buildings along Long Acre. Alongside the major refurbishment and roof extension, the existing station façade will also be enhanced, replacing the windows on the ground and first floors with oiled timber windows to match the design of the original station.

Currently there is no level access to the office space above, so significant internal works are proposed to install a compliant lift and to lower the ground floor to meet street level. This will help further transform the property into a completely accessible building.

Gort Scott architect Nicola Ibbotson said: “The proposed extension tops the building, tying together the 1980s-style extension and listed base, echoing the material and colour of the station but simply articulated. Renovating the upper office floors and reinstating timber windows to the original design of the station, the proposals will significantly improve the existing building and this dynamic corner of Covent Garden.”